Geschiedenis

Okinawa

Karate is de ongewapende vechtkunst rond 1600 ontstaan op de Ryukyu eilandengroep waarvan Okinawa het grootste eiland is. Het is een samensmelting van Chinese en Okinawaanse krijgskunsten die sindsdien een sterke evolutie heeft gekend.

Karate betekent letterlijk “lege hand”, zonder wapens, en is gericht op zelfverdediging en zelfontwikkeling. Karate heeft zijn eigen morele code die, door de verbinding met de cultuur en de vredelievende houding van het volk van Okinawa, gebaseerd is op respect voor de mens en zijn omgeving.

Karate is verder rond de Tweede Wereldoorlog in Japan geïmporteerd en na WOII is de helaas sterk beperkte Japanse versie ervan over de hele wereld verspreid geraakt.

Uechi-Ryu

In het begin van de 20ste eeuw werd Uechi-Ryu naar Okinawa gebracht door Kanbun Uechi. Zijn zoon Kanei Uechi volgde hem op en bouwde na WOII een succesvolle wereldorganisatie uit.

Uechi-Ryu is pas in de tweede helft van de 20ste eeuw echt toegankelijk geworden. Daardoor geraakte onze school minder vermengd met andere Okinawaanse scholen en leunt ze dus dichter aan bij de originele Chinese krijgskunst.

Uechi-Ryu is erkend als een van de drie originele karatescholen van Okinawa. De Amerikaanse G.I.’s waren de eersten om Uechi-Ryu vrij snel na de oorlog buiten Okinawa bekend te maken: vandaag zijn er in de V.S. tientallen Uechi-Ryu dojo. In Europa is er slechts de laatste 2 decennia een gestage groei, meestal nadat men tot het besef kwam dat de van Japan afkomstige scholen slechts zeer beperkte interpretaties zijn van het originele Okinawa Karate-Do.

Uechi-Ryu Mechelen

Onze dojo heeft een geschiedenis van meer dan 40 jaar die teruggaat naar de introductie van Karate in België. In augustus 1997 werd de stijl van onze dojo Uechi-Ryu Karate-Do. Sinds dan krijgen we de hulp en toewijding van Sensei Yukinobu Shimabukuro, 9de Dan Uechi-Ryu Karate Do. Samen met zijn eigen dojo in Parijs zijn er in Frankrijk en België zeven Uechi-Ryu dojo aangesloten bij de organisatie van Shimabukuro Sensei.